Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2009 05:08 - Да поръчаме бутилка вино...
Автор: janusha Категория: Хоби   
Прочетен: 1411 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.09.2009 05:31


Да поръчаме бутилка вино – при това правилното вино – може да бъде предизвикателство, ако не познаваме основните факти.
Освен това, с което почти всички са наясно, а именно, че червеното върви повече с месо, а бялото – с риба, повечето хора нямат понятие на какво да обръщат внимание, когато трябва да се избере най-доброто вино за вечерята и често поръчват най-скъпото, водени от грешната представа, че цената е най-добрия индикатор за качество. ТЯ ще се опита да ви помогне да сте по-уверени следващия път, когато избирате вино, предлагайки ви прости, но съдържащи основната информация указания.
Златното правило:
Използвайте акронима БПИК, когато купувате или тествате вино. Това означава:
Баланс: реколта, киселинност, дали е отлежавало в дъбови бъчви или не, танин (в червените), процент на алкохола и отлежалост.
Продължителност: колко дълго вкуса се запазва в устата ви.
Интензивност: колко силен е вкуса.
Комплексност: ако виното има няколко вкусови “пласта”, включително и послевкус.

Четири стъпки при дегустацията на виното:
1. Винаги е по-добре първо да поръчате храната и не се притеснявайте да помолите сервитьора за мнението му какво вино да изберете. Знайте, че най-добрите вина, които може да поръчате в ресторант, са обикновено по-неизвестните.
2. Проверете температурата на виното. На много места правят грешка да сервират бялото вино прекалено студено, а червеното – твърде топло. Ако бутилката е твърде топла, поискайте да ви донесат лед, където да изстудите виното – както бялото, така и червеното.
3. Бутилката трябва да бъде отворена пред вас. Червеното вино трябва да бъде прелято в кана – това е необходимо, за да “продиша” и да се освободи аромата му.
4. Вижте как изглежда виното, когато вече е разлято в чашите. Независимо бяло или червено, виното трябва да бъде бистро и блестящо. После го помиришете. Виното трябва да мирише чисто и свежо. Разклатете го с въртеливо движение в чашата, за да се освободи аромата в празното пространство в нея. Най-накрая – отпийте. Задръжте виното в устата, завъртете го около езика, така че да достигне…image

.. всички вкусови рецептори и преглътнете. Виното не трябва да има миризма (на корк, например). Отбележете има ли траен послевкус. Въпреки че този ритуал не бива да бъде голямо представление, не се страхувайте или притеснявайте да се забавите толкова, колкото ви е необходимо. Ако нещо не е както трябва, кажете го веднага.
Ето и няколко практически съвета, които биха ви улеснили, ако купувате вино за в къщи и когато го сервирате:
1. Проверете етикета, за да видите как е произведено виното (дали гроздето е брано на ръка, дали е отлежавало в дъбови бъчви и т.н.), произхода на виното и реколтата.
2. Цената на виното зависи от търсенето, въпреки че само цената не е показател за качеството. Балансът и продължителността на вкуса са ключовите фактори, така че ако има възможност – поискайте да пробвате. Правилото е: колкото по-дълго се запази вкусът в устата ви, толкова по-добро качество е виното.
3. Когато купувате вино, винаги избирайте коркова тапа или капачка на винт. Някои много добри вина вече се продават с винтова капачка. Преимуществото е, че няма опасност виното ви да е с вкус на тапа. Единственото, което още не е проверено при вината, затворени в бутилки с капачка на винт е колко добре ще отлежава. Никога не вземайте бутилка със синтетичен корк. Те не прилепват добре, което означава, че се просмуква кислород, а това има лош ефект върху виното.
4. Питайте консултантите в магазина (в случай, че пазарувате в голям или специализиран магазин, а не в кварталния гараж) за мнението им – може пък да ви изненадат приятно с компетентна информация.
5. Винаги сервирайте виното с подходящата температура. Между 16 и 18 градуса.image



Тагове:   бутилка,   вино,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: janusha
Категория: Тя и той
Прочетен: 77741
Постинги: 26
Коментари: 15
Гласове: 151
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930